top of page

BORÁSZAT

Hazánk legdélebbi borvidéke a Villányi-hegységet öleli körül, ami éghajlati adottságai miatt igen kedvező feltételeket biztosit a magas színvonalú szőlőtermesztéshez. Még a nagyszülők vásároltak a villányi hegység deli lejtőin a kopár hegy oldalában azt a két hektár szőlőt , ami idővel 10 hektárig bővül az évek során.Kiemelten figyelünk borvidékünk hagyományos szőlő fajtáira, a cabernet sauvignon, kékoportó, kékfrankos, cabernet franc, merlot adják a boraink nagy részét.A szőlőfeldolgozás a fajtától függően változó, hol korszerűen, zárt erjesztő térben, hol hagyományosan, fakádas erjesztéssel történik. A borkészítésben a német tradíciót követjük .Elmondható, hogy borainkban a szőlő elsődleges gyümölcsösségével találkozunk.A szőlészettel-borászattal a családban csaknem egyenrangú a vendégfogadás, a borkóstolás és a falusi vendéglátás. Országosan az 1998-as évjárattal megjelenő Kopár Cuvée tette ismertté a nevét. Talán nem véletlen, hogy a pincészet az „MTA Bora 2015 Borversenyen” is evvel a nagy borával nyert, mégpedig a 2011-es évjárattal.  A Mayer Kopár Cuvée 2011 viselheti „az MTA aranyérmes bora” címet palackjain és az akadémia rendezvényein is megjelenhet a felszolgált nyertes borok között. E cím is tanúsítja, hogy a híres dűlő terméséből készített klasszikus bordeaux-i házasítás évről évre kiegyensúlyozott, sőt kiugró minőségben jelentkezik.

kopar_villany
mayer_villany

SZŐLŐBŐL BOR

Villany klímájában a kontinentális és a mediterrán éghajlat keveredik, a déli lejtőkön elsősorban a mediterrán hatás érvényesül. Mérsékelten nedves vidék, egyenletes csapadékeloszlással, enyhe téllel minimális hőmérsékletingadozással. Nagyon ritkák az őszi vagy a tavaszi fagyok.

Közvetlenül az idős mészköveken, dolomitokon szőlőművelés alig vagy egyáltalán nem folyik, kivétel a Kopár-dűlő. A szőlőtermő dűlők mindenütt a néhány méter vastag lösz felszínén kialakuló vályogos, löszvályogos talajon, barna erdőtalajon találhatók.

A borok eredetének védelmét immár egyre több borvidékünkön szabályozzák. Villány nem csak a minőségi borkészítés szemléletének megteremtésében, a marketing és turisztika eszközeinek kihasználásában, hanem e tekintetben is úttörőnek számít.

„Védjük a termőhelyet, mert a borok gazdagságát, gyümölcsösségét és érettségét ilyen talajon érik el. A hegyoldalak, völgyek fekvése teszi a villányi bort villányivá. Kijelöljük és védjük a borvidék határait, a termőhelyet minősítjük, a dűlőket megkülönböztetjük. Az itt termeszthető fajták listájához, a termesztési és borászati technológiáját megadjuk, és ellenőrizzük. A hagyományokat megvédjük, a borok érlelését és mennyiségét folyamatosan számon tartjuk.”

 

 

bottom of page